Bidden met jonge kinderen, hoe doe je dit?

Het zegenen van onze kinderen

Als christelijke ouders vinden we het belangrijk dat onze kinderen een persoonlijke relatie met God ontwikkelen. Het kan dan ook een zoektocht zijn om te ontdekken wat als ouder zijnde een goede rol is in de relatie tussen die van het kind en God. Deze zoektocht komt gepaard met veel onwetendheid en onzekerheid. Want hoe kan je kinderen leren bidden met vertrouwen? En hoe kan je hen hier bij helpen? Hoe vind je in je dagelijks leven tijd om hier mee te oefenen en aandacht aan te geven? Wanneer je hiermee worstelt, weet dan dat je absoluut niet alleen bent.

Bidden is niet hetzelfde als een verlanglijstje maken en vervolgens opsommen zoals bij Sinterklaas of de Kerstman. Dat leren kinderen gelukkig snel genoeg. Maar zeker als ze klein zijn, moet je proberen om als ouders niet al te kritisch te zijn over de manier waarop ze bidden en hoe ze bidden. Laat ze in hun eigen woorden bidden. Kinderen zijn vaak heel puur en dat levert hele aandoenlijke momenten op. Onze dochters zijn hier het levende bewijs van. Maar eigen woorden geven betekenis aan het gebed, probeer het dan ook zo simpel mogelijk te houden wanneer je samen bid.

Gebed verweven in jullie dagelijkse routine

De kracht van samen bidden met je kind zit hem niet in wanneer je het doet, maar vooral waarvoor. Voor de een lukt het om in de ochtend tijd vrij te maken. De ander moet het van de avonden hebben. Het tijdstip maat niet uit zolang je er maar tijd voor vrijmaakt. Wanneer het onderdeel van je avondroutine is, zou een zegenliedje een mooie invulling kunnen zijn. Ben jij door je ouders vroeger ook altijd toegezongen voor het naar bed gaan? De klassiekers zoals  ‘De Here zegent jou’ of ‘Ik zegen jou in Jezus naam’ werden dan vaak gezongen. Het zegenen van je kinderen is zo’n mooie manier om de dag, samen met elkaar, af te sluiten of te beginnen. Toen ik (Sifra) moeder werd bedacht ik mij; hoe mooi zou het zijn als ik mijn kinderen een zegenlied toe zou kunnen zingen waar hun eigen naam in voorkomt. Dit maakt een zegenlied nog persoonlijk en krachtiger! En zo ontstond Het Eerste Lied. 😉

‘Ga opzoek naar een passende, creatieve manier om voor je kind(eren) visueel te maken dat God gebeden verhoord.’

Kinderen leven naar het voorbeeld wat jij ze als ouder geeft

Zien bidden doet bidden. 

Zien ze je ’s ochtends wel een bidden of Stille tijd houden als ze vroeg wakker zijn? Bid je voor het avondeten? Ook als je later bent dan de rest van het gezin en dus alleen eet? Horen ze je bidden als je een moeilijke beslissing moet nemen? Bid je als het allemaal even teveel is of als je dankbaar bent? Als je kinderen zien dat gebed voor jou belangrijk is en een verschil maakt, is het makkelijker om daar met ze een gesprek over te hebben.

Vind daarnaast ook een creatieve manier om samen met je gezin verhoorde gebeden te vieren. Want hoe zonde is het om hier niet bij stil te staan? Je kan ze opschrijven en in een mooie opbergdoos stoppen. Ga opzoek naar een passende en creatieve manier om voor je kind(eren) visueel te maken dat God gebeden verhoord.

Heb je geen idee waar je moet beginnen? Mooi! Je hoeft het namelijk ook niet alleen te doen. Bid dat God je zal helpen bij je eigen gebedsleven en hoe dit zich ontwikkeld in het gezinsleven. En dat Hij je wijsheid en inzicht zal geven in hoe je dit het beste aan je kinderen kan leren. Maar het meest belangrijke: Bid dat God het verlangen om te bidden in het hart van je kinderen zal leggen. Wat is er fijner dan te weten dat je kinderen hun hart bij hun Hemelse Vader durven uit te storten?