Tijdens je zwangerschap kan je baby in je buik al horen. Eerst alleen de hartslag van de moeder, later ook stemmen en ander omgevingsgeluid zoals muziek. Maar in hoeverre kan je ongeboren baby nou echt muziek horen en herkennen? En wat voor effect heeft muziek op je baby?

Wanneer jij gestrest bent, merkt je kindje dat. Je baby hoort je versnelde hartslag en past zich daarop aan (ook na de geboorte). Muziek kan ervoor zorgen dat je stress vermindert en je dus ontspant, wat ook weer een positief effect heeft op je kindje. Muziek is dus niet alleen goed voor je kindje maar ook voor jezelf.

Het soort muziek maakt niet veel uit, al heeft een rustige melodie de voorkeur boven een druk en up tempo beat.  Muziek doet iets met het lichaam. Het werkt ontspannend, je hartslag daalt en er komen hormonen vrij die een rustgevend effect hebben op je kind. Naast ontspanning is het ook belangrijk dat je aandacht hebt voor je baby. Ga dus niet de babykamer verven met de radio keihard aan als je contact wil maken, maar ga er rustig voor liggen en leg je hand op je buik. 

 

Blijvende effecten na de geboorte
Ook na de geboorte is muziek goed voor je kindje. Muziek laat verschillende delen in de hersenen beter met elkaar samenwerken. Dit heeft een positief effect op de creativiteit én de verbeeldingskracht van je kindje. Verder draagt muziek bij aan de ontwikkeling van taal- en spreekvaardigheden en schijnt je kindje een betere aandachtsboog te ontwikkelen, waardoor hij problemen makkelijker op kan lossen.

Muziek heeft dus een positief effect op baby’s in de buik. Laat je kleine dus vooral zo nu en dan muziek luisteren om hem en jezelf tot rust te laten komen. Ook na de geboorte heeft muziek een positief effect op de creativiteit, verbeeldingskracht en de taal- en spraakvaardigheden van je kindje.

Het interessante is dat liedjes die je vaak beluistert ook blijven hangen in het geheugen van je kind. In de buik kan hij dus al dingen leren, zo onderzochten wetenschappers van de Universiteit van Helsinki. Als proefpersonen tijdens het laatste trimester van hun zwangerschap Twinkle Twinkle Little Star draaiden, bleek dat hun pasgeboren baby’s sterk op dat liedje reageerden. Ook als diezelfde melodie vier maanden na de geboorte werd gedraaid, zagen de onderzoekers een sterke reactie in het babybrein.

 

Het veilig-bij-mama-gevoel

Geluiden die een foetus hoort, worden dus echt door de hersenen verwerkt en opgeslagen. Hij hoort én onthoudt ze. Daar kun je straks voordeel mee doen. Baby’s worden rustig van vertrouwde geluiden: je stem, een bekende melodie, het geroezemoes van een kamer, het kloppen van je hart als hij tegen je borst ligt. Het zijn allemaal geluiden die hij nog kent vanuit de baarmoeder, en die hem een lekker-veilig-bij-mama-gevoel geven.

Ook als je zingt, geniet je baby mee. De geluidstrillingen van je stembanden gaan rechtstreeks door naar je baby. Die vibratie voelt je kind en dat ervaart hij als een soort massage. En omdat zingen tijdens de zwangerschap ontspannend is voor jou, is het ook goed voor je baby. De stemming waarin je terechtkomt als je muziek maakt of luistert, roept een lichamelijke reactie op.

Muziek tijdens de zwangerschap kan opvallend heilzaam en precies op de juiste manier prikkelend zijn voor je baby, je kan je baby dus al prikkelen als hij nog in je buik zit. Omdat je kind na de geboorte de muziek of de liedjes zal herkennen, kun je in een rustige babytijd investeren door in je zwangerschap vaak naar prettige muziek te luisteren of te zingen. Het zal je baby doen herinneren aan de veilige baarmoeder.

Als je je baby in de buik regelmatig hetzelfde muziekje laat luisteren, is de kans groot dat de baby de muziek na de geboorte herkent en er anders op reageert dan op andere muziek. Een kalmerend effect, veilig gevoel. Leuk om te proberen met bijvoorbeeld een slaapliedje. 

 

Tijdens mijn eigen zwangerschappen vond ik het heel fijn om rustige christelijke muziek te luisteren. Hierin vond ik rust, kracht en vertrouwen voor de bevalling. Ik ervaarde dat God mij erdoorheen zou helpen en dat Hij een plan had voor ons prille kindje. Zwangerschappen zijn naast mooi ook heel zwaar en ik vond het zo fijn om al deze gevoelens een plekje te kunnen geven. Je gaat door zoveel veranderingen heen, maar God is er vanaf het eerste moment bij. Ook in moeilijke tijden is God dezelfde, trouwe Vader. Als christen mogen we iets van Hem uitstralen, juist ook tijdens een zwangerschap. In de keuzes die we maken en in de houding die we hebben. De liefde die je voor je baby voelt, die voel je voor niemand anders. 

De muziek en de teksten van Het Eerste Lied helpen je om ten volle van deze gevoelens te genieten. We schreven maar liefst vier gepersonaliseerde kinderliedjes: Wat een geluk, Ja en Amen, Thuis en het Zegenliedje.

Ben je benieuwd naar onze liederen? Beluister de liederen hier. Heb je onze liederen al beluisterd, maak dan hier je eigen gepersonaliseerde lied voor jouw ongeboren kindje.

google-site-verification=_hmrNsjix6iKUVgRhqoq4_1v5fx4Td-aD1VKBBiSF8o